torsdag, december 09, 2010

Julklappstips

Hej alla!
Idag är det DT-Terés som bloggar och jag tänkte visa er en smart liten anteckningsbok. Den här är en perfekt present/julklapp till nån som älskar att göra listor… Det är inte jag som har kommit på den här smarta boken utan en fantastisk kvinna som heter Laura Denison. Hon finns på YouTube under namnet FollowThePaperTrail. Det finns en video på den där, men hon pratar så fort och på engelska att många hörde av sig till mig och bad om en svensk beskrivning… Jag kommer jobba med Inch men jag har försökt att räkna om till cm så gott det gick. Längst ner kommer en materiallista på det jag har använt. Jag säger som i skolan: Läs hela beskrivningen innan du börjar! Här kommer beskrivningen!

Steg 1
Skär till tre bitar kartong/chipboard. De ska ha måtten 5” x 7” på två bitar och  ½” x 7” på en. ( Om du inte har en tillräckligt tjock kartong hemma, för att det ska bli stabilt, kan du klippa ut bitar ur två pastapaket och limma ihop två så blir det bra. )
Steg 2
Limma eller tejpa ordentligt på en av sidorna och fäst enl bilden på ett papper som är 12” x 8”. För att få ett perfekt mellanrum mellan kartongbitarna så använder du en liten distans som är två små bitar av samma kartong du använder. Limma ihop och sätt den intill den smala ryggen i mitten för att sedan limma på sidorna. Om du använder mönstrat papper så måste man tänka lite på var på sidan mönstret hamnar…
Tejpa/limma alla kanter med valfritt medium, nått som håller är det viktigaste. 
Steg 3
Klipp av alla hörn enl bilden. Klipp inte för nära kanten utan lämna ungefär lika mycket som kartongen är tjock. Jag limmade min distans så att jag kan mäta både enkel och dubbel tjocklek. Vik över pappret och se till att det fäster ordentligt. Nu kan det va läge att distressa kanterna om man tycker det är snyggt. Vik försiktigt ihop boken så pappret inte går sönder, man måste va lite försiktigt i början. Tejpa på nytt runt om för att fästa insidan. Tänk på att inte tejpa ända ut på kanten, innerpappret är mindre. 

Steg 4
Skär/klipp till ett till fint papper i storleken 6 ¾” x 10 ¾”, distressa nu om du vill. Fäst ordentligt och vik försiktigt ihop boken. Här kan man dra försiktigt med ett bigben eller nåt annat man har hemma, baksidan av en matkniv till exempel. Det är lite pilligt men är man noga i det här steget så håller boken bättre.OBS!  Gör ett hål för en brad på baksida för att göra fästen till stängningen innan du sätter på pappret på insidan, fäst även din brad och lite snöre/band .  Annars får du göra som jag och dölja bradbenen med en bit papper. ;)
 Steg 5
Nu är det dags att fylla pärmen med innehåll. Jag köpte små anteckningsblock på ICA som är i storleken A6. Man kan också använda stora Post It block med ränder. I det här stegen måste du mäta lite för att det ska passa just ditt projekt men det man behöver är en smal remsa till det övre fästet och en större till det nedre. Jag har även gjort en liten pennhållare som passade på ryggen. På bilden ser du måtten jag använde och en liten mall. Gör gärna en mall först om du tänker använda ett fint papper. Det är ju så trist när man klipper fel i det fina, vilket jag ofta gör… I videon ser du hur du ska göra. Det är lite svårt att beskriva bara med ord.  Distressa kanterna innan du fäster dem i boken. Jag använde lim i det här steget eftersom jag kommer ta i och ur antecklingsblocket en del. 
Steg 6
Skär till 6 st. bitar av valfri cardstock i 8x4” och biga ¾” in från båda kortsidorna. Vik sedan ordentligt.

Steg 7
Tejpa en remsa tejp längst ut på kortsidorna på 5 av flikarna och tejpa två remsor på en av dem. Sätt ihop dem enl bilderna nedan med flikarna uppåt och åt samma håll… Detta för att man inte ska se skarvarna så tydligt när man öppnar mappen. Steg 8
Skär till ett mönsterpapper i storleken 6x4” och fäst den på flikarna med två tejpremsor. 


Steg 9
För att tillverka en botten till mapparna skär du till en bit cardstock och gör två bigningar med ¼” mellanrum. Det ska vara 6” brett och valfri höjd. Var på pappret bigningen ska vara är en smaksak. Man kanske vill göra en dekorativ kant med en kantstans eller ha utrymme för att stämpla på! Det viktiga är att det finns tillräckligt mycket för att fäste ordentligt på både fram- och baksida.

 Jag valde att göra den främre kanten smal. 

Steg 10
Om du vill ha ett lock som omsluter mapparna så glöm inte att fästa det på baksidan i det här skedet. Tejpa baksidan ordentligt. Om du tänker använda en brad eller liknande som fäste på framsidan så bör du fästa den innan du sätter fast mapparna! 

För att sidorna skulle linjera med varandra så lade jag mapparna ovanpå anteckningsblocket (med klister uppåt) och stängde sedan boken. 

Steg 11
Jag valde att limma fast en virkad blomma med en knapp på, som fäste. Nu återstår endast att dekorera boken enl tycke och smak!

Det här använde jag:

Linjal med både cm och inch
Score-Pal att biga med (funkar med linjal och baksida av tex en smörkniv)
Skärmaskin från You Do
Sizzix Big Shot och kantstans från Tim Holtz
Sax
Glossy Accents, dubbelhäftande tejp och limstift
Hemmavirkad blomma och en gammal knapp (privat)
Kartong/chipboard från baksidan av ett pappersblock
Mönstrat  papper från Tim Holtz
Enfärgad cardstock i vitt
En brad till baksidan (privat)
Tunt sidenband
Anteckningsblock A6-format (privat)
Distress Ink Vintage Photo på alla kanter


Allt material eller iaf liknande finns att köpa i butiken. Jag hoppas att ni förstår hur jag menar och har ni några funderingar, tveka inte att fråga...

Ha det bäst! /Terés

4 kommentarer:

Susy sa...

Supersnyggt!
Du är så duktig!

KRAM SUSY

Maya sa...

Wow, den blev ju supersnygg! Har inte kollat på instruktionerna för jag vill inte se alla misstag jag gjorde ;) Skulle ha väntat på denna, haha!

Gittans Pysselsida sa...

Tack snälla...vilket jättejobb du gjort.Hoppas jag inte var den enda som ville ha en på svenska.
Nu ska jag försöka få till några som julklappar,TACK igen.
Kram// Inga

Linda sa...

OJ OJ vilken fin "bok" för anteckningar! Vilket jobb du har lagt ner!
URSNYGGT!
Detta blir nått att prova nångång!

Hälsningar Linda